Romanian Cafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Latest imagesLatest images  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Templul în Egiptul Antic

Go down 
AuthorMessage
Mariam

Mariam


Posts : 51
Join date : 2010-07-04
Age : 37
Location : Ploiesti,Romania

Templul în Egiptul Antic Empty
PostSubject: Templul în Egiptul Antic   Templul în Egiptul Antic Icon_minitimeSat Oct 02, 2010 7:29 pm

Templul juca un rol fundamental în viţa egiptenilor, având un rol deosebit de important în viaţa fiecărei aşezări din Egiptul Antic. Avea multiple roluuri: de primărie, şcoală, centru meical i, mai ales, funcşie religioasă. Singurii care aveau acces în templu erau preoţii, consideraţi slujitori ai zeilor, ale căror puteri puteau fi folosite pentru binele tuturor.Marele Preot era un intemediar între lumea terestră, a muritorilor şi lumea divină, a mrilor zei.
Existau mai multe tradiţii prin care zeii erau cinstiţi. Lor li se aduceau ofrande necontenite, menite să încurajeze divinităţole să coboare în statuile care le reprezentau, aşezate în mici altare la care doar regele şi Marele Preot aveau acces.
Printre clerici, se aflau atât oameni foarte cultivaţi. cât şi oamenii cei mai umili. Ei trăiau în mici comunităţi din jurul templului, de regulă în jurul lacului sacru în care trebuia să se îmbăieze de două ori pe zi şi de două ori noaptea, deoarece ritualurile le cereau să păstreze puritatatea desăvârşită.
Templele erau construite din piatră, cu imagini viu colorate şi texte reprezentative pe fiecare suprafaţă. Scenele de urgie şi război de pe zidurile exterioare contrastau puternic cu scenele senine din interior, care înfăţişau venerarea zeilor, ilustrând grafic că în interiorul templului se află izvorul ordinii universale.


Templul de la Luxor


Templul în Egiptul Antic TempluldelaLuxor
Aşezat lângă Nil, nconjurat de oraşul modern cu acelaşi nume, templul Luxor este opera lui Amnenhotep al III-lea.Reliefurile de pe pilon îl înfăţişează pe Ramses al II-lea ucigând duşmanii hitiţi în bătlia de la Kaddesh. Iniţial, în faţa pilonlui se aflau şase statui imense ale lui Ramses al II-lea, două reprezentându-l aşezat şi patru arătându-l în picioare, precum şi alte două obeliscuri. Dincolo de pilon, se află Marea Curte a lui Ramses al II-lea, înconjurată de două rânduri de coloane cu ornamente în formă de muguri de papirus. Într-un colţ, în vârful coloanei, este Moscheea al-Haggag din secolul al XIII-lea. Locuitorii din Luxor au cerut ca aceasta din urmă să rămână intactă când arheologii au şters satul din jurul templului. Ea este păstrează tradiţia islamică, fiind loc de încvhinăciune peste trei milenii. Principalulul punct de atracţie din templul lui Luxor îl reprezintă Curtea Soarelui a lui Amenhotep al III-lea, un spaţiu neacoperit, mărginit pe trei laturi de colonade alcătuite din coloane ca nişte lotuşi de proporţii colosale.
Templul în Egiptul Antic CurtealuiAmenhotepIII


Templul reginei Hatshepsut

Templul în Egiptul Antic Hatshetsup-26


Templul în Egiptul Antic Hatshetsup-25


Templul în Egiptul Antic Hatshetsup-20

Templul este învăluit într-o aură mistică, datorată in mare parte reginei Hatsheăsut, singura femeie-faraon din Egiptul Antic. Ea a avut grijă să fie reprezentată în statui, pentru a îşi legitima poziţia, reliefurilecare o reprezintă având toate însemnele regalităţii, inclusiv o barbă falsă, semn distinctiv al monarhilor. Colonada de jos ănfăţişează oameni la pescuit, prinzând păsări în plasă sau transpportând marile obeliscuri ale reginei din carierele de la Aswan la Karnak. Colonada de la nivelul al doilea înfăţişează "naşterea" divină a reginei, pentru a scoate în evidenţă dreptul de a domni, de asemenea, şi povestea unei expediţii în ţinutul Pnut. Dincolo de toate acestea, se află Capela lui Hathor plină de oloane şi capiteluri care au forma zeiţelor-vacă.



Templul lui Horus


Templul în Egiptul Antic 2714060850015347583GvBdNz_fs

Este opera lui Ptolomeu al XII-lea, tatăl Cleopatrei şi este ornamentat cu două scene care-l arată pe faraon ţinându-i de păr pe sclavi şi pregătindu-se să le reteze capul, avaându-i ca martori pe zeii Horus şi Hathor. De asemenea, poarta de la intrare este flancată de două statui ale lui Horus înfăţişat ca şoim. Potrivit legendei, Horus era fiul lui Isis şi al lui Osiris, zeul fertilităţii. există şi un edificiu dedicat ritualurilor despre naşterea lumii.

Templul lui Amon Ra

Templul în Egiptul Antic EGYPT_KARNAK-8

Templul în Egiptul Antic EGYPT_KARNAK-1

Templul în Egiptul Antic EGYPT_KARNAK-4

Situat în Karnak, acest templu este cea mai mare construcţie cu destinaşie religioasă care a existat vreodată. este destinantă preamăririi zeului Ra ( Soare), regele zeilor.Avea ca scop facerea muritorilor să simtă cât de insignifianţi sunt.

sursa: national gegraphic traveller
Back to top Go down
 
Templul în Egiptul Antic
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Cultura Egiptului Antic

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: La o cafea cu... egiptologii :: Viata zilnica in Egiptul antic-
Jump to: