Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 9 cutremure in 2 zile in Romania

Go down 
AuthorMessage
chihlimbar

chihlimbar

Posts : 71
Join date : 2009-08-06

9 cutremure in 2 zile in Romania Empty
PostSubject: 9 cutremure in 2 zile in Romania   9 cutremure in 2 zile in Romania Icon_minitimeThu Aug 20, 2009 2:53 pm

Ieri, la ora 8.58, a fost cutremur in Romania, de magnitudine 2,1, dar a fost "simtit? doar de aparate. In ultimele doua zile, s-au produs noua astfel de seisme mici.

Institutul National de Fizica Pamantului spune ca aceasta activitate este normala si ca la noi se produc anual circa 250 de miscari ale pamantului.

Mai multe cutremure de mica intensitate au avut loc, luni si marti, in Romania. Acestea au avut magnitudini cuprinse intre 1,5 si 3,2 grade, ne-a confirmat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului. Aproape in fiecare zi sunt inregistrate miscari ale pamantului si "se aduna? cam 250 in fiecare an.

Cea mai activa zona este Vrancea, dar exista si alte zone foarte active. O falie care ar putea crea mari probleme, cat de curand, este in zona Fagaras-Campulung Muscel. Aici, se produce un cutremur la 80 -100 de ani, de magnitudine peste 6 si intensitate de 8 pe scara Mercalli.

"In anul 1916, au fost mai multe cutremure in zona, din 25 ianuarie, pana la 15 iunie. Atunci, s-au rasturnat mai multe dealuri, au disparut. S-au simtit pana la Viena, dar nu si in Bucuresti. Statistic, cutremurele fagarasene se produc o data la 80 -100 de ani. Au trecut deja 93 de ani?, a precizat Gheorghe Marmureanu.

Banat

In ultimii 200 de ani, au fost semnalate mai multe seisme, dar cu magnitudini care nu au depasit 5,8 pe scara Richter si 8 pe scara Mercalli. La Voiteg, falia trece printre doua cimitire, iar la cutremurul din 1991, unul a fost ras de pe fata pamantului, iar celalalt a ramas intreg.

Dobrogea de nord

Se produc miscari cu magnitudini de 5,2 -5,4 pe scara Richter. Ultimul a fost in 3 octombrie 2004, in zona Tulcea -Mahmudia. Evenimente notabile au fost in 1981 și 2004: 5,4 pe scara Richter.

Crisana

In secolul IX, au fost inregistrate cele mai puternice miscari: magnitudine 5,5 -6, pe scara Richter.

Oltenia

Se produc cutremure de mica intensitate, de mica si foarte mica adancime.

Ardeal

Se produc evenimente puternice, de 5,5 pe scara Richter, cu epicentre in Podisul Tarnavelor, zona Medias-Sighisoara.

Maramureș

O zona activa, cu un numpr mare de cutremure de 4,0 -4.7 pe scara Richter, in zonele Halmeu ?Oas, Baia Mare, Sighetul Marmatiei.

Sursa : ROL.ro
Back to top Go down
 
9 cutremure in 2 zile in Romania
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Stiri romanesti & Comentarii-
Jump to: