Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Previziuni si mituri legate de noua gripa

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Previziuni si mituri legate de noua gripa Empty
PostSubject: Previziuni si mituri legate de noua gripa   Previziuni si mituri legate de noua gripa Icon_minitimeFri Oct 30, 2009 11:23 am

PREVIZIUNI
„Spitalele vor fi organizate ca la război”

Specialiştii de la Centrul European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor Transmisibile au revizuit efectele pe care le-ar putea avea gripa porcină până în mai 2010.
Epidemiologii prevăd, de exemplu, o foarte mare presiune asupra spitalelor, în special în ţările în curs de dezvoltare, precum România.

Iată cinci posibile urmări:

1. Rata de atac a virusului (număr bolnavi): până la 30% din populaţie;

2. Virulenţa în perioada de vârf: se va îmbolnăvi, săptămânal, până la 6,5% din populaţie;

3. Rata de complicaţii: până la 15% din cazurile internate. „Va creşte presiunea pe spitale. Acestea ar putea fi organizate ca la război. Vor fi probleme în spitalele orăşeneşti, cu unităţi modeste de reanimare. Bolnavii în stare gravă ar putea fi transportaţi cu elicopterul”, comentează Geza Molnar, fost consilier în Ministerul Sănătăţii.

4. Mortalitatea cazurilor: până la 0,1% din cazuri. Autorităţile din România au avansat însă un procent mai ridicat, de 2,3% din numărul de bolnavi. „Probleme mari vor fi în special în zonele rurale, unde în şcoli nu există apă curentă şi săpun”, afirmă epidemilogul Amalia Canton.

5. Absenteismul la muncă: până la 12% din populaţia activă.

MITURI

Noua gripă, adevăr sau minciună


Virusul A/H1N1, responsabil de apariţia gripei porcine, este unul nou, puţin cunoscut populaţiei. Unii, adepţi ai teoriilor conspiraţioniste, nu cred în virulenţa acestuia.
Alţii, în schimb, sunt mult prea speriaţi de posibilele sale efecte. Cea mai bună atitudine, spun specialiştii, este cea ponderată, însoţită de respectarea unor măsuri minime de prevenţie. Există cel puţin patru mituri legate de virusul care produce gripa nouă.

Cele patru mituri legate de gripa nouă

1. Gripa A/H1N1 este mai periculoasă decât cea obişnuită.

Fals! Faţă de gripa sezonieră, care omoară mai degrabă bătrâni şi bolnavi cronici, gripa nouă este mai periculoasă pentru tineri, în special pentru cei activi, care călătoresc mult. Totuşi, studii realizate pe continentul american arată că, într-un an, gripa sezonieră a omo rât de trei ori mai mulţi oameni decât gripa porcină, în primele 9 luni de la apariţie.


2. Tratamentele contra gripei obişnuite nu ajută şi în gripa nouă.

Fals! Antivirale percum Tamiflu şi Relenza pot ajuta un pacient să se recupereze, indiferent de tulpina gripală cu care este infectat. Aceste medicamente au un efect foarte puternic dacă sunt luate la mai puţin de 48 de ore de la apariţia simptomelor, însă nu pot fi prescrise fără să mergeţi la medicul specialist.


Vaccinarea nu este periculoasă
3. Virusul A/H1N1 poate fi luat prin vaccinare.

Fals! Vaccinul este făcut pe baza unui virus „omorât” sau „atenuat”. Prin vaccinare sunt uşurate simptomele gripei sau chiar este împiedicată apariţia acesteia. În cazuri rare, vaccinul produs sub formă de spray nazal, aşa cum este cel făcut de Rusia, poate avea efecte adverse, cum ar fi rinoreea (nas care curge), durerile de cap, de gât sau tusea seacă. Vaccinul românesc este unul splitat, făcut din virus omorât şi din care s-a extras partea esenţială. Se face intramuscular, în braţ. Până acum nu au fost înregistrate efecte adverse majore.

4. Şi persoanele care nu par bolnave pot transmite virusul.

Adevărat! Bolnavii devin contagioşi cu 24-48 de ore înainte de manifestarea simptomelor clinice (febră, tuse, nas care curge) şi rămân contagioşi pe toată perioada simptomatică a bolii. Virsul se ia din aer, iar rezistenţa în faţa lui diferă de la om la om.


sursa www.infoportal.ro
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
 
Previziuni si mituri legate de noua gripa
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Despre virusul A/H1N1-
Jump to: