Romanian Cafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos?

Go down 
AuthorMessage
chihlimbar

chihlimbar

Posts : 71
Join date : 2009-08-06

Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Empty
PostSubject: Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos?   Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Icon_minitimeWed Sep 23, 2009 7:07 am

Cine inventeaza regulile de buna purtare? De unde a plecat codul bunelor maniere si de ce trebuie pastrata o asa-zisa eticheta in societate? Cei care stabilesc, preiau si transmit mai departe aceste norme sunt licentiati ai vreunei scoli inalte de bune maniere? Trebuie acesti oameni sa promoveze vreun test al Inaltei Societati, inainte sa isi disemineze legile referitoare la felul in care ar trebui si nu ar trebui sa ne purtam “civilizat”? De unde vin normele, mai este nevoie de ele si ce anume ne determina sa le respectam inca... cel putin pe unele dintre ele?
Prima carte propriu-zisa de bune maniere se crede ca a fost scrisa in preajma anului 2.400 i.Hr. de catre edilul Egiptului Ptah-hotep, primul ministru din perioada de domnie a lui Djedkare Isesi in cea de-a Cincea Dinastie. Bazele codului bunelor maniere - cum il cunoastem astazi - se intrevad in Antichitate, atunci cand s-a inventat un spatiu civic al gestului (agora, forumul, teatrul), precum si arta utilizarii lui, arta oratoriei. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, deoarece ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea si perfectiunea spiritului. Gesturile trebuia sa urmeze o linie mediana, sa nu fie nici domoale, dar nici foarte iuti - de fapt, aceasta si exprima faimosul proverb roman: "mediocritas optima est" sau una dintre legile pastrate la Templul lui Apollo din Dephi: "Nimic prea mult".
Evul Mediu a venit cu o perceptie usor diferita - gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoanei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile. In exteriorul corpului, printr-o atitudine disciplinata a gesturilor, omul se putea modela, putea deveni mai bun.

Astfel, se simte influenta pe care viziunea crestina asupra unei divinitati omnisciente si omniprezente o avea asupra oamenilor - omul, chiar daca este lipsit intr-o conjunctura de compania semenilor sau, este totusi supravegheat in permanenta de Dumnezeu, iar gesturile sale nu-i mai vizeaza doar pe ceilalti, ci si un transcendent, fata de care trebuie pastrata o anumita tinuta. Poate tocmai de aceea, inclusiv astazi, se considera ca manierele trebuie respectate indiferent daca individul se afla in spatiul public sau in intimitate. Fireste, functia ordonatoare si morala a gesturilor si-a mai pierdut din substanta, odata cu trecrea timpului, si multe din normele care guvernau societatea in perioada medievala au capatat (doar) valente metaforice.
In zilele noastre, suma acestor gesturi, insumate in codul bunelor maniere, nu mai reprezinta un instrument de a izbavi sau a condamna un individ, ci se constituie intr-un mijloc de a comunica cu ceilalti, reprezinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti fara agresivitate, de a trece prin lume fara a deranja. Fata de Antichitate si Evul Mediu, cand disciplina, ordinea si ierarhia erau impuse de respectul acordat formei, spiritului si ratiunii, in prezent accentul este mutat aproape exclusiv pe materie, pe corp si pe pasiune.

Sursa ; www.descopera.ro
Back to top Go down
chihlimbar

chihlimbar

Posts : 71
Join date : 2009-08-06

Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Empty
PostSubject: Respectarea aproapelui   Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Icon_minitimeSat Sep 26, 2009 5:44 am

Respectarea aproapelui

Lipsa politetii din societatile actuale (liberale, deschise, extrem de permisive) are o explicatie foarte intemeiata: dintotdeauna bunele maniere au coexistat cu tentatia oamenilor de a se opune regulilor impuse de politete, deoarece, la o prima vedere, acestea par restrictive, inutile si inventate sa ingradeasca libertatea de exprimare a individului. Dar, dupa o scurta experienta de viata, multi oameni sunt nevoiti sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc de prisos, ci ca acestea contribuie in mod substantial la traiul in bune conditii cu ceilalti.
Bunele maniere n-au fost incorporate in mod arbitrar in unele norme sociale. Ele au radacini intr-un sentiment profund, in acea armonie dintre comportament si etica, dintre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa. Confucius, faimosul intelept chinez (551 - 479 i.Hr.), spunea ca virtutea nu reprezinta nimic daca nu se naste din curtoazie, adica din inima. Omul va avea un comportament natural si agreabil, adica o purtare civilizata, numai respectind niste reguli care s-au impus si s-au codificat de-a lungul timpului.

Codul manierelor elegante este alcatuit dintr-o multime de legi, de fapt de conventii, avand, toate, un numitor comun: a nu-l deranja si a nu-l inoportuna pe semenul tau, ci, dimpotriva, a-l face sa se simta bine in preajma ta. Paradoxal, acesta este si principiul fundamental pe baza carora s-au construit societatile moderne si deschise de astazi: "Libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea celuilalt", cum scria si filosoful John Stuart Mill, in urma cu 150 de ani in urma.

Probabil, nu este pentru nimeni o surpriza faptul ca originile normelor de buna purtare de astazi isi afla originile in curtile regale franceze din secolele XVII - XVIII. De fapt, etimologia cuvantului "eticheta", in sensul cunoscut de toata lumea, are la origine o interdictie. In noul parc de la Versailles, gradinarul-sef al regelui Ludovic al XIV-lea a asezat inscriptii prin care cerea sa nu ii fie calcate peluzele proaspat insamantate. Cum acestea erau adesea ignorate de nobilimea neatenta, omul a obtinut din partea Majestatii Sale un decret care stipula respectarea "etichetelor". Astfel, cuvantul a intrat in limbajul curent pentru a desemna o comportare conforma anumitor norme.

Mai apoi, manierele moderne se cristalizeaza in eticheta americana, prin Regulile Civice ale lui George Washington (1732-1799), dar cea mai de succes popularizare a manierelor a fost intreprinsa de catre autoarea Emily Post, in 1922, prin publicarea lucrarii "Eticheta - in Societate, in Afaceri, in Politica si Acasa". Cartea a devenit un best-seller si a pavat drumul succesorilor sai in continuarea promovarii bunelor maniere.

Sursa : Descopera.ro
Back to top Go down
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 36
Location : Manchester, UK

Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Empty
PostSubject: Re: Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos?   Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Icon_minitimeSat Oct 31, 2009 9:44 am

Buna Chihlimbar!

Draguta abordare si intrebare! Cred ca pana la urma totul se reduce la doua chestiuni mari si late: partea estetica si partea socio-bio-psihologica! Si discutand despre cele doua chestiuni destul de complexe, trebuie sa tinem seama ca toate sunt absolut relative si tin de zona, de timp, de cultura si obiceiuri. Cat despre a scrie o carte a bunelor maniere, efectiv cred ca tine de partea estetica si de minime aspecte cat sa nu deranjam pe nimeni sub nici o forma. Iar acum tin neaparat sa dau un exemplu cam dezgustator si am sa ma refer la populatia egipteana...cati barbati am vazut eu ca se scarpina in diverse locuri in plina strada fara nici un fel de jena. Pentru 95% din popoare daca nu mai mult, gestul asta ar fi catalogat drept lipsa de bun simt, maniere etc. Acum cate femei din Europa isi epileaza bratele? Destule insa sunt si cele care nu, si nu intra in categoria: dezgustator, lipsa de educatie etc! Pentru 98% din populatia Egiptului, neepilarea bratelor este extrem de lipsit de educatie si mult mai grav decat scarpinarea organelor genitale in public. Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content
Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Empty
PostSubject: Re: Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos?   Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos? Icon_minitime

Back to top Go down
 
Codul Bunelor maniere – de ce trebuie sa ne purtam frumos?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Insemnari Psihologice :: Codul bunelor maniere-
Jump to: