Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Revolta in Egipt

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 9:55 am

Revolta in Egipt Egipt510Revolta in Egipt 16478410Revolta in Egipt Egipt_12Revolta in Egipt Egipt_11Revolta in Egipt Egipt_10
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 9:59 am

Succesul „Revoluţiei iasomiei", care l-a îndepărtat de la putere pe dictatorul tunisian Ben Ali, i-a inspirat pe tinerii egipteni să iasă ieri în stradă pentru a cere îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la conducerea ţării. Spre deosebire însă de Ben Ali, Mubarak pare să deţină controlul asupra forţelor de represiune.
Numai 15.000 din cei 80.000 de egipteni care afirmaseră pe Facebook că vor participa ieri la o demonstraţie împotriva regimului egiptean s-au prezentat la „datorie‘‘ în Piaţa Tahrir din Cairo, pentru ceea ce ei înşişi au numit „Ziua Revoluţiei‘‘, iar autorităţile numesc „Ziua Poliţiei‘‘. Disperat de puţini în raport cu cei 30.000 de poliţişti mobilizaţi de guvern care au închis centrul capitalei egiptene.
Tinerii au scandat sloganuri în favoarea reformelor politice şi economice şi, desigur, „Tunisia înseamnă Revoluţie‘‘ şi „Jos Mubarak!". Nu mult, dar suficient pentru poliţie să lanseze grenade lacrimogene în direcţia mulţimii, care a refuzat însă să se disperseze. Un alt grup de manifestanţi aflaţi în apropierea Parlamentului a fost „tratat‘‘ de poliţie cu tunuri cu apă. În schimb, poliţia a încasat câteva tiruri cu pietre. Demonstraţii similare au avut loc şi la Alexandria, Assuan, Isma-iliya şi în nordul Peninsulei Sinai.
Ceea ce este remarcabil în cazul acestor proteste este aspiraţia acestor tineri pentru reforme democratice într-o regiune în care principalii oponenţi ai liderilor autoritari seculari sunt grupările islamiste radicale. Dacă în Tunisia islamiştii se plâng că au fost daţi deoparte după ce ani de zile au suferit persecuţiile regimului Ben Ali, în Egipt, Fraţii Musulmani (mişcarea „mamă‘‘ a Hamas şi Al Qaeda), principala forţă de opoziţie, a afirmat că nu va participa în nume propriu la demonstraţii, dar că îşi va trimite militanţii în stradă. Dacă islamiştii sunt reticenţi să se alăture unor demonstraţii în favoarea libertăţilor democratice, occidentalii nu ezită să salute valul care s-a ridicat în Tunisia. Înaltul responsabil american pentru Orientul Mijlociu, Jeffrey Feltman, a declarat ieri, la Tunis, că „exemplul tunisian invită la reforme în lumea arabă care trebuie să ţină seama de aspiraţiile politice şi sociale legitime ale populaţiei‘‘.
În Egipt, preşedintele Hosni Mubarak, 82 ani, conduce de 29 de ani cu mână de fier Egiptul, o ţară de 80 milioane de locuitori, din care marea majoritate trăiesc la limita subzistenţei. Instalat în funcţie în 1981, după asasinarea lui Anwar El Sadat, Mubarak şi-a consolidat puterea treptat, prin brutalitate şi corupţie. Unul dintre ministerele cele mai brutale şi mai corupte este tocmai Ministerul de Interne, ai cărui oameni par să îi fi rămas fideli. Acelaşi lucru se întâmplase şi în Tunisia, unde Ben Ali a favorizat poliţia în dauna armatei, până când armata a trecut de partea Revoluţiei. În cazul Egiptului, acest lucru nu pare să se fi produs încă.
După Hafez Al Assad, care a instituit în Siria prima dinastie prezidenţială din lumea arabă, Mubarak doreşte să urmeze exemplul şi să îl impună la succesiune pe fiul său, Gamal.
Tentativa protestatarilor de a împiedica perpetuarea statului autoritar-clientelar în Egipt se bucură de susţinerea unor personalităţi precum scriitorul Alaa el Aswanii sau laureatul Premiului Nobel pentru Pace, fostul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohammed ElBaradei, care şi-a declarat convingerea că „schimbarea este inevitabilă‘‘, dar şi dispoziţia de a-l înlocui la nevoie pe Mubarak

sursa: http://www.romanialibera.ro
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 10:10 am

Revolta in Egipt Egy310Revolta in Egipt Egy210Revolta in Egipt Egy110
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 10:12 am

„Dumnezeule, ceva este pe cale să se întâmple," spunea un utilizator al canalului Twitter cu câteva momente înainte. Pe acest canal s-a creat tagul #Cairo, unde bloggerii postează live ce se întâmplă pe străzile din centrul oraşului. De exemplu, un utilizator semnala la ora 12:56 că „poliţia tocmai a arestat toţi clienţii cafenelei Cilanntro, iar altul scria la 12:49 că mai multe dube ale poliţiei au apărut în faţa unui cinematograf. La intrare în Cairo, poliţia opreşte toate maşinile venite din provincie, iar un alt utilizator semnal că protestele nu vor avea loc numai în Cairo.
În centrul oraşului, poliţia a descins cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene, iar protestatarii răspund cu pietre, spune BintYonus pe Twitter., via #cairo. Aproximativ 10 000 de oameni protestează împotriva regilului lui Mubarak numai pe străzile din Cairo.
Protestele din faţa Universităţii din Cairo au fost anulate. În schimb, profesorii iau parte la demonstraţii în faţa Înaltei Curţi, se arată pe tagul #Jan 25.
Brutalitatea poliţiei este recunoscută
Regizorul egiptean Mohammed Ramadan a declarat postului Al Jazeera că va participa la proteste şi a numit această zi „una istorică pentru Egipt." Protestez împotriva tuturor nedreptăţilor, dar mai ales împotriva brutalităţii poliţiei, a spus regizorul.
Pe 25 ianuarie, protestatarii egipteni îşi vor lua camerele de filmat pe post de arme, scria cineva pe Facebook la 10 zile după ce dictatorul Tunisian a fost pus pe fugă.
În centrul oraşului, poliţia foloseşte tunurile cu apă şi gazul lacrimogen împotriva protestatarilor.
SUA au o mare problemă în ceea ce priveşte revolta de la Cairo, care se petrece chiar în momentul în care scriu. În primul rând, regimul dictatorial al lui Mubarak este un aliat important al Statelor Unite în regiune. După Irak, Afganistan şi Israel, Egiptul este ţara care primeşte ajutoare din partea SUA, cum ar fi armament în valoare de peste 1,3 miliarde de dolari, conform publicaţiei The Atlantic.
Dacă SUA au păstrat liniştea când dictatorul tunisian Ben Ali a căzut, o tăcere asemănătoare faţă de evenimentele din Egipt ar însemna complicitate, susţine publicaţia mai sus amintită. Apoi, ce se va întâmpla dacă armata va deschide focul asupra populaţiei neînarmate. Se va simţi preşedintele Obama responsabil pentru ajutorul militar oferit lui Mubarak?
Revoluţie cu două tăişuri
"Ce se întâmplă acum în Nordul Africii are două părţi: una bună şi una foarte riscantă," spune criticul de film Laurenţiu Brătan, un frecvent vizitator al lumii islamice. "Toate revoluţiile sunt foarte uşor de confiscat de partidele de extremă islamică, vezi Frăţia Musulmană în Egipt.Ţările astea nu au nici tradiţia, nici vocaţia democratiei aşa cum o înţelegem în Europa. Exact aşa s-a întamplat în Iran în '79. Au gonit de la putere un regim brutal şi foarte corupt şi a venit la putere clanul ayatolahilor. Aşa că partidele fundamentaliste abia aşteaptă ocazia. Dacă ne uităm la simbolul democraţiei arabe, Libanul, vedem că Hezbollahul mai aruncă câte o atenţionare, vrând să spun că are foarte mare putere pe care o poate folosi pentru provocarea unui nou razboi civil, dacă vrea. Apoi, Algeria s-a luptat 15 ani cu islamiştii şi încă sunt atentate. Sporadice, dar sunt. Siria e o dictatură şi e o oaza de stabilitate în zonă. Probabil că doar în Iordania funcţionează o oarecare "democraţie", dar şi acolo stabilitatea o asigură o monarhie."
De la revoluţia din Tunisia, în urma căreia dictatorul Zine Abidine Ben Ali a fost înlăturat după 24 de ani de domnie, presa internaţională a urmărit cu interes evenimentele din celelalte state arabe, multe dintre ele subjugate de dictatori înţepeniţi în funcţii parcă de la începutul lumii. Şi totuşi, revoluţia tunisiană nu a reverberat încă prea puternic în state ca Egipt, Libia şi Algeria.
Diferenţe între Egipt şi Tunisia
Deşi gestul lui Mohammed Bouazizi, vânzătorul ambulant care s-a autoincendiat pe 17 decembrie în oraşul tunisian Sidi Bouzid, a fost imitat de alţi oameni disperaţi din Egipt, Algeria şi Mauritania, scânteia revoluţiei se lasă aşteptată. Dictatura din Tunisia este prima înlăturată de revoltele din stradă, fără revoluţie islamică, fără invazie americană şi fără să aibă un lider, precizează revista TIME.
„Tunisia este un model pentru întreaga lume arabă. Timpul dictatorilor şi al dictaturilor s-a încheiat", a declarat pentru Al Jazeera profesorul Mohamed Lagab, de la Universitatea de Ştiinţe Politice din Algeria.
Doar că Ben Ali este primul lider al lumii arabe pus pe fugă de protestele din stradă după generaţii întregi. În Egipt, Hosni Mubarak este la conducerea celei mai numeroase ţări arabe din 14 octombrie 1981 şi pare că va fi în funcţie cât va trăi. În Egipt, şomajul şi inflaţia l-au făcut pe un propietar de magazin să spună „preţurile au crescut atât de mult, încât ni s-a îngroşat pielea." Procentual populaţiei care trăieşte sub pragul sărăciei este mai mare decât în Tunisia, iar populaţia este sătulă de dictatura lui Mubarak, care ştie mai multe despre tortură, decât despre serviciul public, se arată în revista TIME
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 10:20 am

Cel puţin 500 de persoane au fost arestate miercuri, în Egipt, drept urmare a deciziei autorităţilor de a interzice orice manifestaţie împotriva preşedintelui Hosni Moubarak, au anunţat surse ale serviciilor de securitate.
Printre cei reţinuţi se află aproximativ 90 de oameni, arestaţi în piaţa Tahrir, situată în centrul capitalei egiptene Cairo, şi 121 de membri ai organizaţiei islamiste Frăţia Musulmană, oficial interzisă însă tolerată în Egipt, interpelaţi la Assiut.
Confruntări între manifestanţi şi poliţişti s-au produs din nou miercuri, în Egipt, unde protestele au continuat în pofida interdicţiei privind mitingurile, la o zi de la o mobilizare fără precedent, în ultimii 30 de ani de "domnie" a preşedintelui Hosni Mubarak.

AGERPRES
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 10:24 am

Am postat cateva stiri in romaneste despre ceea ce se petrece acum in Egipt.
Daca regimul Mubarack nu reuseste sa opreasca valul de proteste din ce in ce mai crescand, ne putem vedea confruntati cu un regim islamist gen "FRatia Musulmana". Asta pentru ca revoltatii egipteni nu au un back plan...
O sa revin cu stiri de ultima ora. La acest moment sunt oameni pe strazile principale ale marilor orase din Egipt, in principal in Cairo, Alexandria, Assiut.
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeThu Jan 27, 2011 10:20 pm

Pentru maine , dupa rugaciunea de la amiaza se preconizeaza o foarte mare manifestatie in Cairo. LA aceasta ora deja Facebook-ul si Twitter-ul sunt blocate. Maine ne putem astepta la internet acces interzis si serviciu de telefonie blocat. In Suez au blocat deja orice mijloc modern de comunicatie, internet, telefonie mobila si fixa.
Pana acum sunt 7 morti, sute de raniti si 1200 prizonieri.
Politia a inchis marile moschei din centru si Tahrir in Cairo. Sa speram, inshaalah ca nu se va intampla nimic rau maine.
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeMon Jan 31, 2011 3:06 pm

În a şaptea zi de proteste în Egipt, avioane de vânătoare şi elicoptere au survolat Piaţa Tahrir din centrul oraşului Cairo şi o coloană de tancuri a fost plasată strategic în apropierea acestei zone ocupată de peste 50 000 de oameni. Este o demonstraţie de forţă a armatei egiptene, care a evitat până acum să intervină decisiv pentru evacuarea protestatarilor, potrivit BBC.

Pentru mâine, egiptenii pregătesc un marş uriaş la care vor participa peste un milion de persoane.

Sursa: http://www.libertatea.ro/stire/foto-protestele-din-egipt-in-imagini-320444.html
Back to top Go down
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeMon Jan 31, 2011 3:10 pm

Egipt: noul guvern a depus jurământul. Mâine sunt aşteptaţi în stradă un milion de oameni
Autor: Oana Ţepeş Greuruş

Mii de egipteni ostili regimului Hosni Mubarak au sfidat starea de asediu şi restricţiile impuse de autorităţi şi au petrecut încă o noapte în centrul capitalei Cairo. Ei au promis să rămână în stradă până când preşedintele renunţă la putere, relatează Le Figaro. Aşa că azi-dimineaţă s-au adunat din nou ca să protesteze. Noul guvern egiptean a depus între timp jurământul.

Noul guvern egiptean a depus azi jurământul în faţa preşedintelui egiptean Hosni Mubarak. Noi miniştri de finanţe şi de interne au fost numiți, a anunţat televiziunea de stat, citată de agențiile internaționale de știri.

Cea mai semnificativă schimbare o constituie înlocuirea ministrului de interne care conduce forţele de securitate internă. Un general de poliţie în retragere, Mahmoud Wagdi, îl va înlocui pe Habib el-Adly, care este foarte contestat de protestatari pentru brutalitatea manifestată de forţele de securitate, notează Agerpres.

Mubarak i-a menţinut în noul guvern pe ministrul apărării, Field Marshal Hussein Tantawi, şi pe ministrul de externe, Ahmed Aboul Gheit.

Noul guvern, condus de premierul Ahmad Chafik va avea rolul de a promova democraţia şi de a relua dialogul cu opoziţia pentru a restabili încrederea în economia ţării, a declarat Mubarak ieri.

"Înainte de toate, insist pe importanţa urgentării aplicării de nou măsuri durabile, pentru mai multe reforme politice, constituţionale şi legislative printr-un dialog cu toate partidele", a spus președintele.

Vechiul guvern a fost demis de președinte vineri, ca o reacție la protestele din țară.

Ceva alege armata?

Protestele au continuat azi în Egipt, iar demonstranții presează armata să se alăture manifestațiilor.

"Soldaţii trebuie să aleagă între Egipt şi Mubarak", scrie pe o pancartă din Piaţa Tahrir, unde manifestanţii îşi împart prieteneşte mâncarea cu militarii, desfăşuraţi în zonă ca să menţină ordinea.

"Armata se află într-o situaţie delicată şi trebuie să decidă ce va face cu preşedintele. Armata ar putea să vadă în Mubarak un fugar, însă nu vrea să-l vadă fugind cu coada între picioare precum dictatorul tunisian Ben Ali. Cred că vrea să-l vadă renunţând la putere aşa cum se cuvine", e de părere analistul Faysal Itani, citat de Le Point.

Apel la grevă generală

Demisia guvernului, urmată de numirea unui vicepreşedinte şi promisiunile lui Mubarak în favoarea reformelor economice nu au avut efectul scontat. Egiptenii nu renunţă şi cer în continuare demisia preşedintelui aflat de trei decenii în fruntea ţării.

Azi se împlinesc 7 zile de când egiptenii cer demisia preşedintelui Mubarak şi au făcut apel la grevă generală. În plus, mâine va avea loc un marş de protest la care sunt aşteptaţi peste un milion de oameni.

Manifestaţiile violente s-au soldat cu peste 125 de morţi şi mii de răniţi.

Presiunea Statelor Unite pentru o tranziţie democratică în Egipt s-a accentuat ieri. Iar Hosni Mubarak i-a consultat pe şefii armatei, actori esenţiali în criza din Egipt, notează Reuters.

Sursa: Evenimentul Zilei

Back to top Go down
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitimeMon Jan 31, 2011 3:47 pm

Am postat si eu cateva stiri de actualitate din Ziarul Evenimentul Zilei. Efectiv mi se face pielea gainii pentru ca imi pot imagina prin ceea ce trec oamenii in Egipt. De joia trecuta, internetul nu mai functioneaza in aceasta tara, nu se poate accesa nici o pagina locala, telefonia mobila Vodafone si-a oprit serviciile in baza unui contract semnat initial cu guvernul tarii, ca in cazul celui de fata, sa nu mai furnizeze nici un fel de serviciu. Cat despre celelalte telefonii mobile, stiu ca pana astazi nu a functionat nici una, oamenii sunt complet izolati. Toata situatia a atras dupa sine furia si revolta multor persoane din afara tarii, oameni care incearca sa il demasheze pe presedintele Mubarak. Pe Facebook s-au postat inclusiv extrasul de cont al presedintelui si pacturi facute intre el si armata, intre el si securitate.

Cu parere de rau, in situatia de mai sus se afla si Adminul forumului. Cu voia Celui de Sus, protestele se vor termina curand si cu bine fara alti morti sau raniti.
Back to top Go down
Sponsored content
Revolta in Egipt Empty
PostSubject: Re: Revolta in Egipt   Revolta in Egipt Icon_minitime

Back to top Go down
 
Revolta in Egipt
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Stirile lumii & Comentarii-
Jump to: