Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT

Go down 
AuthorMessage
Floare de martie

Floare de martie

Posts : 99
Join date : 2009-09-05
Location : Botosani, Romania

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Empty
PostSubject: POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT   POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Icon_minitimeSat Nov 06, 2010 11:29 am

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Paunescu11111Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale şi hepatice.
Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineaţă, la ora 8.30, că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15.
"Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a încetat să bată şi nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi", a spus Brădişteanu.

Astă vară pe 21 iunie, Adrian Păunescu a făcut public, într-un editorial, faptul că este bolnav, fără a preciza însă diagnosticul. "Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare".
Poetul, în vârstă de 67 de ani, avea trei copii, Ioana şi Andrei, din căsătoria cu poeta Constanţa Buzea, şi Ana Maria, din căsătoria cu Carmen Păunescu. Andrei Păunescu (41 de ani) este jurnalist, predă la Universitatea "Spiru Haret" şi a apărut în numeroase ocazii cântând, alături de tatăl său. Fiica cea mică, Ana Maria, a publicat joi o scrisoare prin care îşi încuraja tatăl: "Te rog, tată, găseşte optimismul de care e nevoie pentru luptă. Mai sunt atâtea de făcut!", îi spunea ea.A fost ales senator de trei ori

Adrian Păunescu, răsfăţat al mulţimilor în perioada Cenaclului Flacăra, a fost unul dintre puţinii grei ai scenei publice comuniste care nu s-a volatilizat odată cu căderea regimului. Doar pentru scurtă vreme, vreo trei ani, poetul a dispărut din ochii românilor, fiind readus în atenţia opiniei publice în 1992, prin intermediul postului public de televiziune. În ciuda faptului că, după Revoluţie, nu puţini au fost cei care l-au criticat pe Adrian Păunescu considerându-l "un poet de curte", acesta a avut un traseu politic plin de succes în democraţie.
În 1992, Adrian Păunescu a devenit membru al Partidului Socialist al Muncii, care era considerat un continuator al Partidului Comunist Român. A fost ales senator în 1992, pe listele PSM, dar patru ani mai târziu, în 1996, partidul său n-a mai obţinut numărul de voturi necesare intrării în Parlament. A revenit în Senat în 2000, pe listele PSDR Dolj, şi apoi în 2004 pe listele PSD Hunedoara. În mandatul 2004-2008, Adrian Păunescu a deţinut o funcţie importantă, aceea de preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Senat.

Un liceu din Dolj îi poartă numele din 2004
Printre alte onoruri de care s-a bucurat în timpul vieţii de după Revoluţie se află şi acela că o şcoală din localitatea copilăriei lui, Bârca, judeţul Dolj, a fost botezată cu numele său: Liceul Teoretic "Adrian Păunescu". Şi i s-a ridicat statuie în centrul localităţii Slătioara, din judeţul Vâlcea, unde bustul său este vecin cu statuile lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă şi Dinu Sărarau.
Începând din a doua jumătate a anului 2004, poetul Adrian Păunescu s-a retras pentru o vreme de pe scena publică, fiind rar de văzut la televiziuni şi prin ziare. Motivul ar putea fi acela că, pe 31 iulie 2004, soţia lui, Carmen, a provocat un grav accident rutier în judeţul Dolj în urma căreia au murit trei persoane, iar o adolescentă de 15 ani a rămas orfană. Carmen Păunescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În ultimii ani, Adrian Păunescu a revenit însă în viaţa publică fiind invitat în dese rânduri la talk-show-uri de televiziune.


Lipsuri financiare

Pe 31 octombrie, poetul Adrian Păunescu a publicat, de pe patul de spital, o scrisoare în care vorbea despre suferinţa sa fizică, dar şi despre lipsurile financiare din ultima perioadă a vieţii.
"Am decis că nu iau pensia tăiată. O restitui, aşa cum îmi vine, statului, iar eu îmi desăvârşesc drumurile prin iadul realităţii, ca să nu-mi moară copiii de foame. Muncesc de la 18 ani, dacă nu mai de mult. Băieţii de bani gata ai anilor noştri şi-au băgat cuţitele în cuantumul pensiei mele totale şi mi-au dărâmat ultimul echilibru. Cum aş face să nu resimt dureros această ofensă? Indivizi putred de bogaţi iau măsura de-a ne ciopârţi nouă pensiile. Inima mea le resimte toate astea şi le dedică nefericiţilor care ne conduc şi ne ghilotinează drepturile. Datoriile mele faţă de casa în care trăiesc şi de familia mea sunt mult mai mari decât aş obţine, în mod natural, pe toate muncile mele. Probabil voi muri mai devreme şi organizaţiile de şacali vor putea profita, în deplină libertate, de banii care rămân după Adrian Păunescu", scria poetul. ( Raluca Ion)

Sursa: Gândul
Back to top Go down
Floare de martie

Floare de martie

Posts : 99
Join date : 2009-09-05
Location : Botosani, Romania

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Empty
PostSubject: Re: POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT   POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Icon_minitimeSat Nov 06, 2010 12:07 pm

Dumnezeu să-l ierte!


iar mai jos, ultima poezie a poetului, de pe patul de spital:


De la un cardiac, cordial„De-aicea, de pe patul de spital
Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral
Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi
Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi
Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind
Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind
Cu care se tratează cicatricea.


Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei
Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei


Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial
De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital
Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani
Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani
Şi ţării mele minima dreptate!”,
Adrian Păunescu, 31 octombrie 2010.
Back to top Go down
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Empty
PostSubject: Re: POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT   POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Icon_minitimeMon Nov 08, 2010 9:48 am

Multumim frumos pt postare Floare! Eu nu am avut nici o atractie catre poezia acestui poet, nu stiu de ce pt mine a fost un personaj caricaturizat, luat in ras de multi si niciodata nu m-m obosit sa aflu intr-adevar ce e cu el. Poate intr-o zi o sa-mi dedic ceva timp pt opera si viata lui. Dumnezeu sa-l ierte!
Back to top Go down
Sponsored content
POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Empty
PostSubject: Re: POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT   POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT Icon_minitime

Back to top Go down
 
POETUL ADRIAN PĂUNESCU A MURIT
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Stiri romanesti & Comentarii-
Jump to: