Romanian Cafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Latest imagesLatest images  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza )

Go down 
AuthorMessage
chihlimbar

chihlimbar


Posts : 71
Join date : 2009-08-06

Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza ) Empty
PostSubject: Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza )   Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza ) Icon_minitimeTue Nov 02, 2010 1:03 am

Egiptul, leaganul civilizatiei,taramul contrastelor,mai mult decat orice alta tara din lume isi datoreaza evolutia , faraonica si moderna, unui singur fenomen natural – un fluviu.Nilul a sculptat modul de viata in antichitate si inca sustine viata contemporana a Egiptului.Istoricul grec Herodot a numit Egiptul “ cadoul Nilului” iar egiptenii antici insusi il numeau kmt “ pamantul negru” , pentru ca Nilul fertiliza si uda solul negru al campiilor lor. Egiptul este o punte de legatura intre Africa si Asia datorita asezarii sale geografice si totodata este mostenitoarea unei civilizatii care dateaza de mai bine de 6000 de ani. Aceasta tara are o unitate culturala si geografica nemaintalnita care a dat egiptenilor un puternic simt al identitatii si al mandriei ca sunt mostenitorii si descendentii celei mai timpurii civilizatii de pe pamant.
Cairo, bijuteria Orientului,iti ofera o calatorie in timp, o calatorie in istoria unei civilizatii nemuritoare. “Omului ii e teama de timp, cu toate ca timpului ii e teama de Piramide” , expresia a devenit deja celebra ori de cate ori este vorba de Piramidele de pe platoul Giza. Aceste Piramide de-a lungul istoriei au stimulat in fel si chip mintile oamenilor. Cand Napoleon a invadat Egiptul in 1798, mandria lui a fost exprimata prin alt citat celebru :” Soldats! Du haut de ces Pyramides, 40 siecle nous contemplent” ( Soldati ! Din varful acestor piramide, 40 de secole ne privesc ).
Muzeul de Egiptologie din Cairo a devenit neincapator pentru toate exponatele si artefactele pe care Egiptul le scoate la suprafata zi de zi. Subsolurile si camerele auxialiare sunt pline de obiecte care stau in intuneric negasindu-si locul intr-o vitrina. Alocarea unui spatiu mai mare sau construirea altor cladiri se impunea de ani de zile. Prin urmare a luat nastere ideea realizarii unui amplu muzeu, care sa poata gazdui toate exponatele antice. Ideea de a plasa acest muzeu chiar langa Marile Piramide mi se pare extraordinara.


Mapa aratand locatia GEM pe malul Deltei Nilului si partea vestica a desertului

Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza ) 0110

Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza ) 0210

Marele Muzeu Egiptean (The Grand Egyptian Museum) prescurtat GEM , supranumit si Muzeul Giza va fi construit pana in anul 2013, cu toate ca ultimele rapoarte arata ca acest lucru va fi posibil chiar in 2012. Muzeul se intinde pe o suprafata de 50 de hectare de pamant in Giza si face parte dintr-un plan amplu al platoului. In 5 Ianuarie 2002 Presedintele egiptean Hosni Mubarak a pus prima piatra a fundatiei. Locul muzeului se afla la 2 Km distanta de Piramidele de la Giza.
Designul cladirii a fost decis in urma unei mari competitii arhitecturale. Aceasta a fost anuntata in 7 Ianuarie 2002 iar organizatorii au primit 1557 de propuneri din 82 de tari , lucru ce a facut ca aceasta competitie sa fie ce mai mare din lume.In al doilea nivel al competitiei 20 dintre aceste propuneri au fost rugate sa aduca informatii suplimentare. Jurizarea a fost completa in 2 Iunie 2003 si a fost castigata de compania Heneghan Peng din Dublin , Irlanda iar arhitectii se numesc Buro Happold si Arup.
Cladirea are forma unui triunghi tesit in plan si se intinde pe un site la 2 Km vest de Piramide , aproape de autostrada. Peretii de nord si sud se aliniaza direct cu Marea Piramida a lui Cheops si cu Piramida lui Menkaure. In fata cladirii este o piata mare , presarata de curmali. Una dintre pricipalele caracteristici ale Muzeului este peretele translucid din piatra, facut din alabastru, care innobileaza fatada cladirii la intrare. Inauntru intrarii principale este un mare atrium unde vor fi expuse statui voluminoase.
Costurile estimative ale proiectului sunt in jur de 550 milioane $ , dintre care 300 milioane $ vor fi finantati de catre un imprumut japonez iar restul de catre SCA ( Consiliul Suprem al Antichitatilor) si alte donatii si fonduri internationale.
Noul Muzeu este proiectat a utiliza ultimele sisteme tehnologice inclusiv Realitatea Virtuala. Intr-o latura a muzeului va exista un Centru International al Comunicarii Muzeelor pentru a avea un contact direct cu alte muzee locale si internationale. GEM va include totodata un muzeu al copiilor , un centru de conferita , un centru de trainning si ateliere similare celor faraonice.
GEM va reprezenta un stabiliment ce va tine in ordine cronologica istoria Egiptului si a lumii intregi ce se intinde pe o perioada de 7000 de ani .Aflat in vecinatatea uneia dintre cele 7 minuni ale lumii , Piramida lui Keops, noul Muzeu va fi lacasul eternelor monumente, artefacte, comori antice cu o colectie de peste 100.000 de obiecte dintre care 3500 apartin faraonului Tutankhamon. Gem va fi o poarta , un portal intre trecut , prezent si viitor.

- Va urma-

Sursa : http://kezzeldin.wordpress.com/2010/10/28/gem-the-grand-egyptian-museum/
Back to top Go down
 
Giza si GEM- The Grand Egyptian Museum ( Marele Muzeu Egiptean de la Giza )
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Discutii Urbane :: Orase vizitate-
Jump to: