Romanian Cafe
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Latest imagesLatest images  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Tragicul sfarsit al faraonilor negri

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin


Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 49
Location : Cairo

Tragicul sfarsit al faraonilor negri Empty
PostSubject: Tragicul sfarsit al faraonilor negri   Tragicul sfarsit al faraonilor negri Icon_minitimeFri Aug 20, 2010 8:34 pm

Tragicul sfarsit al faraonilor negri Faraon10
Recente descoperiri de obiecte sacre vandalizate, confirma violenta represiune a Egiptului impotriva statului vecin african, Nubia, pamantul de origine al faraonilor negri. In anul 593 i.Ch., un razboi cumplit ravaseste malurile Nilului. Faraonul Psammetic II a pornit cu trupele sale impotriva regatului Nubia, la sud de frontierele sale, pentru a-l ingenunchia pe regele Aspelta care il ataca frecvent pentru a cuceri Egiptul. Inaintea inscaunarii regelui Psammetic, regii nubieni au domnit timp de jumatate de secol in Egipt, un motiv de razboi cat se poate de serios.
Acesti „faraoni negri”, cu infatisare mai degraba africana decat egipteana au format scurta dinastie a XXV-a inainte de a se intoarce pe pamanturile lor. Psammetic voia sa-i extermine pe nubieni: stelele care glorifica actele sale sangeroase releva faptul ca a masacrat 4000 dintre acestia.
Pentru ca victoria sa fie totala, a distrus inscriptiile care redau numele stramosilor lui Aspelta de pe statuile si monumentele regale, inclusiv cele din Egipt, pentru a sterge orice urma. Un gest foarte grav in credinta egiptenilor. A mai ordonat si demolarea capitalei egipto-nubiene, Dukki Gel – a carei incinta fortificata va fi distrusa complet – si incendierea cladirilor. Arheologii care fac sapaturi in cetatea antica au gasit marturii spectaculare ale ferocitatii egiptene. (De 40 de ani o echipa de arheologi exploreaza vestigiile templelor si palatelor din vechea cetate regala aflata in situl Dukki Gel, in nordul Sudanului.
In 2007 s-au efectuat sapaturi in amplasamentul unei vechi constructii in urma carora s-au descoperit fragmente de foi din aur, plachete din pietre semipretioase si un coltar din bronz in stil egiptean. Toate aceste elemente le-au permis identificarea unui „naos”, a unei intrari secrete, in care se afla statuia unui zeu. In absenta unei inscriptii, e imposibil sa se afle numele zeului ce sugera un disc solar inaripat.
O masura de securitate din timpul atacurilor violente ale lui Psammetic II. In 2003 fusesera descoperite 7 statui sparte reprezentand 5 suverani nubieni. Fragmentele erau ascunse intr-o groapa, intre vestigiile a doua temple. Loviturile aplicate asupra statuilor dovedeau faptul ca fusesera in mod intentionat sparte, dupa obiceiul egiptean, pentru a-i priva pe regi de viata vesnica. Noutatea acestei descoperiri a facut senzatie in lumea intreaga pentru ca fetele acestor regi erau pana atunci cvasicunoscute. Doi dintre ei, Taharga si Tanutamon au fost ultimii dintre faraonii negri care intre 713 si 656 i.Ch. au guvernat Egiptul aflat in criza si, pentru o vreme, au reusit sa restabileasca ordinea. Cu ei se sfarseste dominatia „dinastiei nubiene”.
DORIN MARAN
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
 
Tragicul sfarsit al faraonilor negri
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: La o cafea cu... egiptologii :: Faraoni celebri-
Jump to: