Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeFri Jun 04, 2010 6:07 pm

10. Termenii şi condiţiile Facebook sunt avantajoase pentru Facebook

Să începem cu începutul. Termenii şi condiţiile Facebook impun deţinerea de către reţeaua de socializare a datelor tale personale (secţiunea 2.1), însă dacă nu le actualizezi la timp şi nu sunt corecte (secţiunea 4.6), contul tău ar putea fi suspendat (secţiunea 14). Ai putea argumenta că termenii nu fac altceva decât să protejeze interesele Facebook şi că nu sunt puse în practică, însă în contextul altor activităţi, această apărare este destul de slabă. În esenţă, clienţii lor sunt nişte angajaţi neplătiţi care pot forma baze de date pentru publicitate.

9. CEO-ul Facebook este recunoscut pentru comportamentul său neetic

De la chiar începuturile Facebook, etica lui Mark Zuckerberg a fost pusă la îndoială. Potrivit BusinessInsider. com, se folosea de datele utilizatorilor Facebook pentru a afla parole de email, pe care le folosea cu scopul de a citi mesajele private ale rivalilor săi, pentru a-i discredita. Aceste afirmaţii, deşi nedovedite şi destul de vechi, ridică totuşi semen de întrebare la adresa eticii CEO-ului celei mai mari reţele de socializare din lume. Totuşi, afirmaţiile par convingătoare, dacă ţinem cont de faptul că Facebook a ales să se lipsească de 65 de milioane de dolari pentru a-şi soluţiona un proces în care Zukenberg era acuzat că a furat idea privind Facebook.

8. Facebook a declarat război deschis împotriva confidenţialităţii

“Oamenii nu numai că se simt din ce în ce mai confortabil împărtăşind mai multe informaţii dar o fac din ce în ce mai deschis cu mai mulţi oameni. Această normă socială este ceva ce a evoluat în timp”, a spus fondatorul şi CEO-ul Facebook anul trecut, apărând schimbările privind politica confidenţialităţii. În esenţă, asta înseamnă că Facebook nu vrea doar să ştie totul despre tine şi să deţină date, dar să le facă disponibile pentru toată lumea. Ceea ce nu ar fi neapărat lipsit de etică, însă…

7. Facebook foloseşte metode clasice de wrestling

În timp ce comunică dezvoltatorilor de site-uri cum să-şi acceseze datele personale cu noile API (Application Programming Interface - interfeţe pentru programare de aplicaţii), sunt relativ tăcuţi când vine vorba despre explicarea implicaţiilor către membri, ceea ce reprezintă o tehnică clasică de bait-and-switch (terminologie wrestling - un promoter sau un wrestler îi face pe fani să creadă că se va întâmpla un anumit lucru, dar acţionează în aşa fel încât lucrurile iau o cu totul altă turnură, spectatorii fiind surprinşi într-un mod plăcut sau neplăcut, devenind confuzi şi dezamăgiţi. De exemplu, Jerry Lawler trebuia să se lupte cu Bret Hart la SummerSlam 1993, dar Lawler a simulat o accidentare şi l-a trimis în ring în locul său pe clovnul Doink).

Facebook te face să împărtăşeşti informaţii pe care nu le-ai divulga în mod normal, apoi le face publice. Atâta vreme cât Facebook activează într-un business care trăieşte din monetizarea informaţiilor personale în scopuri de publicitate, acest fapt se traduce în păcălirea utilizatorilor ca să ofere informaţii personale. Acesta este motivul pentru care Facebook este mai nociv decât Twitter din acest punct de vedere: Twitter are cele mai simple clauze de confidenţialitate iar clienţii ştiu de la început că postările lor sunt publice. De aceea, autoritatea americană de protecţie a consumatorilor, The Federal Trade Commission (FTC), este adesea apelată de utilizatori Facebook care depun plângeri împotriva reţelei de socializare (şi câştigă).

Urmăreşte aici cronologia schimbărilor politicii privind confidenţialitatea datelor personale de pe Facebook înregistrată de Electronic Frontier Foundation (EFF), o organizaţie non-profit pentru protejarea drepturilor asupra conţinutului digital.

6. Facebook este o companie agresivă

Când Pete Warden a -----strat cum funcţionează sistemul bait-and-switch (prin schimbările aduse politicii de confidenţialitate, datele personale au fost făcute publice în mod ilegitim), Facebook l-a dat în judecată. Acest lucru s-a intamplat imediat după ce compania a anunţat lansarea sistemului Open Graph API - o platformă care permite dezvoltatorilor parteneri să caute pe Facebook informaţii despre utilizatori şi obiecte pentru a le oferi servicii, optiuni si oferte personalizate pe gusturile si interesele lor, chiar daca acesti utilizatori nu au vizitat niciodata inainte siteurile cu pricina. Informaţiile despre membrii Facebook pot fi astfel accesate simplu prin linkuri de tipul: http://graph. facebook. com/it4fans. ro/muzică.

Deci, de ce să dai în judecată un dezvoltator software independent, un antreprenor novice pentru că a dezvăluit nişte date când vrei tu însuţi să faci acest lucru? Agenda reală a reţelei de socializare este foarte clară: nu vor ca membrii lor să ştie cât de multe date sunt disponibile. Una este să vorbeşti cu dezvoltatorii despre cât de eficientă va fi această furnizare de date şi alta să vezi ce înseamnă în sensul în care oricine poate descărca şi încărca aceste informaţii.

5. Chiar şi datele personale sunt vizibile

Toate datele personale sunt făcute publice odată ce instalezi aplicaţii, ceea ce înseamnă nu doar că ai încredere în Facebook, dar şi în dezvoltatorii aplicaţiilor, mulţi dintre ei fiind companii mult prea mici ca să-şi facă griji privind securitatea datelor tale şi poate mult mai lipsiţi de etică decât Facebook. Practic, toate datele tale pot fi considerate publice, cu excepţia situaţiei în care nu foloseşti niciodată aplicaţii Facebook. Odată cu implementarea OpenGraph API nu-ţi pui încrederea doar în Facebook, ci în întreg ecosistemul Facebook.

4. Facebook nu este competentă tehnic

Poţi avea încredere în competenţele tehnice ale Facebook? Recenta introducere a butonului “Like” a facilitat accesul spamerilor la accesul către feed şi şi posibilitatea de a-ţi umple mailul cu spamuri. Acesta este doar un exemplu din multe altele, ca afişarea accidentală a datelor personale ale utilizatorilor sau cross-site scripting-ul, una din cele mai răspândite vulnerabilităţi în aplicaţiile web, a cărei remedieri a durat câteva săptămâni.

3. Este extrem de dificil să-ţi ştergi contul

Una este să să publici date personale, sau să determini utilizatorii să facă asta, însă după ce ai realizat că ai îngiţit destule, este destul de greu să-ţi ştergi contul de pe Facebook. Oricum, ei nu şi-au luat niciun angajament că-ţi vor şterge contul şi orice aplicaţie pe care ai folosit-o va fi păstrată, de asemenea. Pe deasupra, ştergerea contului este incredibil de derutantă. Când intri în secţiunea de setări ale contului tău, ai opţiunea de dezactivare a contului, ceea ce nu este acelaşi lucru cu ştergerea lui. Dezactivarea înseamnă că pozele tale pot fi încă văzute iar tu vei primi în continuare spamuri de la Facebook. De fapt, trebuie să optezi pentru a nu mai primi mailuri, ca parte a dezactivării contului, un detaliu pe care-l poţi scăpa cu uşurinţă, întrucât logic ar fi că dacă ţi-ai şters contul, nu mai primeşti nici mailuri. În final, în momentul în care re reloghezi, va fi ca şi când nu s-a întâmplat nimic. Pentru a şterge efectiv contul, trebuie să găseşti un link “îngropat” în secţiunea “help”. (îngropat implică necesitatea de a da cinci click-uri pentru a ajunge la el). Practic, Facebook încearcă să-şi păcălească utilizatorii să le folosească datele personale chiar şi după “ştergerea contului”.

2. Facebook nu prea susţine ideea de “Open Web”

Aşa numitul Open Graph API se numeşte “open” (deschis) pentru a-şi ascunde caracteristica sa fundamentală, care este una închisă. Este destul de trist că ideea principală este ca Facebook să culeagă date personale despre utilizatori cât mai lesne posibil. Şi mai trist este că majoritatea utilizatorilor nu vor avea cea mai vagă idee că aceste date sunt publice iar cei de la Facebook pretind să fie proprietarii de drept ai acestor date şi se doresc a fi singura sursă de furnizare a lor. Apoi, sunt atât de lipsiţi de ingeniozitate încât să-şi numească aplicaţiile “open”, în timp ce toate informaţiile sunt în proprietatea Facebook. O implementare cu adevărat deschisă ar funcţiona cu orice reţea am dori şi ar arăta în genul OpenLike. În mod similar, Facebook pretinde că susţine modul OpenID, promovând, în acelaşi timp, o alternativă proprie, Facebook Connect.

O implementare cu adevarat deschisa ar putea lucra cu oricare retea sociala am dori, si va arata ceva de genul OpenLike. In mod similar, Facebook te face sa crezi ca sustine si pune in aplicare modul OpenID, promovand in acelasi timp o alternativa proprie, numita Facebook Connect.

1. Facebook este inutil

Cu ferme, războaie ale mafiei, ştiri “de top” (care sunt întotdeauna greşite), setări de confidenţialitate, reclame enervante şi mii de aplicaţii fără sens, Facebook este complet inutil şi cu nimic mai bun decât alte reţele. Probabil că personalizarea este mai bună decât în alte reţele (deşi schimbarea culorilor şi a temelor pentru personalizarea paginii reprezintă un semn de întrebare), însă navigarea este ridicolă. Să nu mai vorbim despre cât de încet se încarcă pagina de feed. Din acest punct de vedere, nu există ceva mai enervant decât Facebook. Facebook este hotărât să-şi însuşească fiecare caracteristică a celorlalte reţelele de socializare într-o încercare de cucerire a internetului. În timp ce Twitter nu este cel mai util lucru din lume, cel puţin nu încearcă să reprezinte centrul universului pentru toată lumea.

Sursa: http://www.money. ro/it-telecom/ top-1...- facebook. html
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeSat Jun 05, 2010 8:18 am

Buna dimineata,

Eu personal nu prea gasesc interesant Facebook asta mai mult de o modalitate de a pune poze vizibile pentru N persoane. Aproximativ ca si la hi5. La inceput era nebunia cu hi5 si toata lumea isi facea cont, scria mesaje la poze, jucau jocuri iar acum a inceput mania pt Facebook, toata lumea intreaba de cont ca sa vada poze cu tine si cu prieteni sau "prieteni" ai tai. Din unul in altul ajungi sa te cunosti cu X cu Y. Bineinteles asta cand si ai rabdare sa urmaresti zeci, sute de poze, sa citesti tot atatea date despre indivizii respectivi.

Cat despre jocuri, nu m-am jucat niciodata si nici nu ma intereseaza pt ca nu am rabdarea necesara si puterea de a-mi pierde vremea cu ferme si alte nebunii. Insa generatia de azi, e generatia jocurilor online, jocuri grafice, etc... e si un mod de socializare pt ca implica foarte multi membri.

Nu stiu despre datele personale nimic sa faca public...adica ce intelegem prin date personale? Data si locul nasterii, stare civila, eventual adresa de mail. Aceste date apar pe oricare alt site de socializare, fie ca e Facebook, Neogen, hi5..etc nici nu le stiu cate mai sunt. In plus, cam astea sunt primele date pe care vrei sa le cunosti cand intalnesti pe cineva: varsta, zodie, stare civila. (cele mai intalnite).

Eu personal consider ca nu este nimic rau in a face un cont pe Facebook si sa te preocupe rasfoirea bazei de date din cand in cand si sa iti omori timpul. Insa orice este exagerat are urmari negative....ca si in cazul acestui site...prea mult stat pe el te cam tampeste. Cat despre alte "plangeri" n-as prea crede. Daca e sa o luam asa, ar insemna sa nu ne mai facem nici un cont nicaieri pt ca e posibil sa nu avem parte de suficienta confidentialitate si/sau sa ne trezim ca se sparge parola de la mail si cineva ne citeste mesajele. Sa fim seriosi, ce administrator de asemenea retea ar sta sa sparga parole? si mai ales de ce? In plus nu e chiar atat de simplu, daca ar fi asa...am putea da in judecata si noi Yahoo si Gmail si Hotmail si ce mai exista pt ca are un sistem foarte slab.

Cat priveste extinderea acestui site si conexiunile...e un fel de business...administratorul face asta si are de castigat...utilizatorii sunt multumiti pt ca se extinde reteaua de socializare si uite asa ramanem tampiti in mediul internetului si o sa uitam de viata reala. Dar asta nu este vina administratorului...e ca si cum ai avea magazin de legume si vezi ca se vand bine...iti vine ideea sa aduci la magazin si fructe ca sa iti largesti aria de vanzare, unul castiga bani din asta si unul posibilitatea de a cumpara mai multe din acelasi loc fara sa umble de tembel. Cam asa si cu Facebook.

Astept si parerile voastre! Smile
Back to top Go down
stefanev

stefanev

Posts : 82
Join date : 2010-05-28
Location : Iasi

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeSat Jun 05, 2010 8:29 am

ca utilizator de facebook nu ma deranjeaza ca lumea sa stie varsta, orasul si data nasterii Smile doar nu pun si nr de telefoane, adresa completa, CNP-ul sau altceva. Imi mai ocup timpul cu prietenii virtuali si atat. Nu ma intereseaza marketingul celor de la Facebook, pentru ca nu ma dezavantajeaza cu nimic Smile Este si normal sa apara pareri contra, insa in esenta Facebook este un site gratuit si o afacere remarcabil de profitoare pentru creeatorii lui.
Back to top Go down
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeSat Jun 05, 2010 8:33 am

Exact asta spun si eu....sunt date personale care nu deranjeaza cu nimic si in plus, poti sa le si scoti...adica, asta e si ideea, sa socializezi...si ca sa para mai real si mai sigur, lumea vrea sa stie principalele date, de unde esti, cati ani ai, esti sau nu casatorit. Vorba lui Stefan..doar nu punem CNP si casuta postala, cont bancar, etc Razz
Back to top Go down
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeSat Jun 05, 2010 10:22 am

In Egipt este isterie cu Facebook-ul. Pana si vecina mea, egipteanca care de abia stia acu vreo doi ani in ale computerului, avea cont si ma stresa cu Facebook-ul. Eu il gasesc total neinteresant, la fel ca si celelalte retele de social networking. Mie imi place clasicul messenger , precum si, mai nou, forumurile.
Facebook-ul a declansat de curand o reactie negativa in randul musulmanilor de cand au decis o zi pentru publicarea caricaturilor cu Profetul Mohammed ("Everybody Draw Mohammed Day ). Multi musulmani s --au retras si au renuntat la Facebook, de asemenea au inceput o campanie dura anti - Facebook. Din partea mea le doresc sa dea faliment, pentru ca nu sunt deloc o companie doar de profit economic, au in spatele lor coloratura politica, bineinteles. Pai de ce nu au ales Budha Day or Jesus Day? De ce sa-ti bati joc de religia altora cand bine stii ca in Islam caricatura si portretul Profetului este interzis?
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
yasmine

yasmine

Posts : 1209
Join date : 2009-10-30
Age : 35
Location : Manchester, UK

Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitimeSat Jun 05, 2010 11:39 am

Stiu ca e isterie cu Facebook in Egipt. Eu mi-am facut contul acum vreo 3 ani cred la insistentele unei egiptence. Nici acum nu il folosesc decat foarte rar sa intru si sa dau vreun accept/deny la vreo cerere....mai vad diverse mesaje postate si cam atat! Nu am stiut de faza cu caricaturile insa e de prost gust, pt orice imagine religioasa, fie ca e Mohamed, ca e Iisus, ca e Buddha...nu e in regula...dar astia sunt oamenii, pe astia ii avem si cu ei defilam...e ceea ce ne-a adus modernismul...ca si asa aud tot mai frecvent despre "evolutia" Europei si cat de inapoiati si inculti, primitivi sunt arabii sau islamicii in general. O dau in diverse acum, dar personal vad societatea islamica mai unita si mai de bun simt decat cea europeana. Desi la drept vorbind, fiecare padure are uscaturile ei...nici ei nu sunt sfinti si le au pe ale lor, dar nu fac lucruri atat de grave si destrabalate precum europenii...undeva ar trebui sa existe un echilibru...care de fapt nu va fi niciodata...
Back to top Go down
Sponsored content
Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Empty
PostSubject: Re: Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook   Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook Icon_minitime

Back to top Go down
 
Top 10 motive pentru a renunţa la Facebook
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Stirile lumii & Comentarii-
Jump to: