Romanian Cafe


 
HomeHome  GalleryGallery  SearchSearch  Log inLog in  RegisterRegister  

 

 Un român, printre ruinele din Haiti

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 46
Location : Cairo

Un român, printre ruinele din Haiti Empty
PostSubject: Un român, printre ruinele din Haiti   Un român, printre ruinele din Haiti Icon_minitimeFri Jan 22, 2010 10:45 am

Un român, printre ruinele din Haiti Haiti10

Românul care a trăit pe pielea lui seismul din Haiti Emanuel Petruţ se afla la birou când insula a fost zguduită de seismul cu magnitudine de 7 pe scara Richter.

Un român în vârstă de 30 de ani este unul dintre cele trei milioane de persoane care au trăit, marţi, momente de groază, când insula din America Centrală a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7 pe scara Richter.
După seism, Emanuel Petruţ a reuşit să ia legătura cu prietena lui din ţară şi i-a povestit despre cadavrele de pe străzi, gemetele oamenilor prinşi sub ruine şi drama săracilor care scormonesc încă printre dărâmături.

Angajat la o companie de telefonie mobilă

Prin intermediul companiei Alcatel, Emanuel Petruţ a lucrat timp de un an în Haiti, iar în octombrie 2009 s-a reîntors, cu un contract obţinut pe cont propriu, în capitala Port-au-Prince. Specialist în telecomunicaţii, românul s-a integrat foarte repede în cadrul companiei Digicel, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Caraibe, recent intrat şi pe piaţa Americii Centrale.
Petruţ a fost angajat în cadrul celei mai noii divizii dezvoltate de companie, pe voicemail şi roaming. Cutremurul de 7 grade l-a prins la serviciu, iar în urma cataclismului a rămas doar cu laptopul şi hainele cu care era îmbrăcat. Asta pentru că blocul unde Petruţ închiriase un apartament s-a transformat într-un morman de cărămizi şi betoane.

Scârţâia întreaga clădire

Românul i-a povestit prietenei sale din Timişoara, Bianca Trandafir, că singurul obiect din casă pe care a reuşit să-l recunoască în mormanul de ruine a fost capacul de la găleata de gunoi.
„Lucra la etajul opt al clădirii Digicel din Port-au-Prince, iar cutremurul l-a prins la serviciu. Mi-a povestit cum a auzit că întreaga clădire începe să scârţâie puternic, şi, pentru că de la fereastră a văzut cum o staţie de benzină din apropiere a explodat, primul gând a fost acela că este bombardat ora şul”, povesteşte Bianca Trandafir.
Apoi, clădirea a început să se clatine, femeile din birou au început să ţipe, iar un coleg l-a tras de mână pe Emanuel şi i-a spus că trebuie să evacueze clădirea. Abia după câteva ore de la cutremur, tânărul a plecat în recunoaştere prin oraş, pentru a vedea în ce situaţie se află blocul în care locuia.
„La telefon abia ne-am putut auzi imediat după seism. Conexiunea era proastă şi tot ce am înţeles, şi ceea ce era esenţial, era că este bine, întreg, sănătos”, mai spune Bianca Trandafir.
Dacă, până atunci, Emanuel era însoţit de gărzi de corp la orice drum în zona unde locuia, aceasta fiind una dintre regulile impuse de firmă din cauză că persoanele albe erau frecvent răpite pentru recompensă, după cutremur românul a plecat însoţit doar de un coleg din Republica Dominicană, care îi era şi vecin.
„Din păcate, nu prea reuşim să ţinem legătura. În urma cutremurului, nu mai este curent electric, iar compania lor are generatoarele epuizate. Am mai vorbit puţin pe internet, cât l-a mai ţinut bateria laptopului. Mi-a povestit cum au traversat străzi pline de cadavre împachetate în saci de plastic şi cum săracii scormoneau printre ruine, căutând bunuri care mai puteau fi folosite. El şi colegul lui dominican au fost transferaţi într-o clădire care aparţine firmei de securitate cu care are contract Digicel, într-o zonă mai înaltă a oraşului, pentru a fi feriţi de un enventual tsunami la care se aşteptau autorităţile. Sunt păziţi în permanenţă de cinci gărzi de corp”, rememorează Bianca discuţiile avute pe internet cu Emanuel Petruţ.

A rămas fără acte

În urma seismului, românul a rămas fără acte, iar prietena lui susţine că autorităţile române nu i-au oferit niciun sprijin concret. „Compania vrea să îşi trimită toţi angajaţii din Port-au-Prince în Jamaica. Problema cea mai mare este că Emanuel nu are acte. Paşaportul s-a pierdut undeva printre ruinele casei. Dimineaţă (ieri - n.r.) când am sunat la MAE, nici măcar nu s-au sinchisit să întrebe cine e sau cum e. Au spus să se ducă în Venezuela, unde se găseşte cel mai apropiat oficiu consular”, conchide Bianca Trandafir.


Un român, printre ruinele din Haiti Haiti210
Back to top Go down
https://romaniancafe.forumotion.net
 
Un român, printre ruinele din Haiti
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Romanian Cafe  :: Stiri si Comentarii :: Stiri romanesti & Comentarii-
Jump to: