Romanian Cafe


 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  Log inLog in  RegisterRegister  

Share | 
 

 Tutankhamon, ucis de o maladie sangvina congenitala

Go down 
AuthorMessage
chihlimbar

chihlimbar

Posts : 71
Join date : 2009-08-06

PostSubject: Tutankhamon, ucis de o maladie sangvina congenitala   Sun Jun 27, 2010 1:06 am

Cercetatorii germani au avansat o noua explicatie posibila pentru moartea faraonului Tutankhamon, care ar fi putut fi cauzata de o maladie sangvina congenitala.Potrivit Mediafax, cercetatorii de la Institutul Bernhardt-Nocht (BNI) pentru maladii tropicale din Hamburg au respins teoria prezentata in luna februarie de un grup de egiptologi, coordonat de Zahi Hawass, directorul Consiliului pentru antichitati egiptene, potrivit careia Tutankhamon ar fi murit din cauza malariei si a unei maladii osoase.

"Aceasta explicatie ne pare mai degraba putin probabila", au declarat profesorii Christian Timmann si Christian Meyer, in comunicatul emis de BNI, precizand ca malaria era in acea perioada o maladie mortala, in special pentru copii, in timp ce Tutankhamon era deja un tanar adult in momentul mortii sale - in jurul anului 1321 inaintea erei noastre.

Cercetatorii germani sprijina teoria maladiei drepanocitoza (anemie falciforma), frecventa in regiunile afectate de malarie, in special in Africa. Aceasta maladie rezulta dintr-o malformatie a globulelor rosii, cauzata de mutatia unei gene din structura hemoglobinei - substanta care transporta oxigenul in sange. Persoanele care au mostenit aceasta mutatie de la ambii parinti pot face crize extrem de dureroase, iar repetarea acestora poate antrena leziuni severe ale rinichilor, plamanilor, oaselor si ale sistemului nervos central.

Studiul medicilor germani a fost publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), la fel ca si cel al cercetatorilor egiptologi, si se bazeaza pe aceleasi teste genetice care au relevat o serie de malformatii in familia faraonului Tutankhamon, precum maladia Kohler, care distruge celulele osoase. Testele ADN au evidentiat prezenta a trei gene asociate cu existenta in organism a parazitului Plasmodium falciparum, considerat vinovat de declansarea malariei, la patru dintre mumiile studiate, inclusiv la cea a lui Tutankhamon.

Sursa : http://stiri.rol.ro
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin
Admin

Posts : 1391
Join date : 2009-08-03
Age : 45
Location : Cairo

PostSubject: Re: Tutankhamon, ucis de o maladie sangvina congenitala   Mon Jun 28, 2010 7:20 pm


Am gasit un documentar interesant si cu imagini foarte clare care explica misterul lui tutankhamon. Din pacate e in Italiana, dar multi dintre forumisti inteleg italiana asa ca nu stresez prea tare. Sunt frumoase, interesante si merita vazute, mai ales de cei ce nu au vizitat inca Egiptul!